...ruokalista alkaa:
rosvopaisti (eli hautapaistos)
kotasavustettua lihaa
halsterinieriää
jänistä padassa
täytettyä nieriää
piimäjuustoa nuotiolla
hirven vasan maksaa, sydäntä ja keuhkoja...
En listannut aivan kaikkea mitä teimme, sillä luonnollisesti en ollut itse osallistumassa kolme päivää kestäneen kurssin aikana jokaiseen ruokalajiin.
Rosvopaisti, eräs koulukaverini toi omat eväät ja teki hautapaistoksen lampaalle (lammas oli nimeltään Lambard, ja sen paras ystävä oli nimeltään Armas). Ensin kaivetaan hauta (haudan tulee olla 100 cm pitkä, 80 cm leveä ja 50 cm syvä) kivennäismaahan, joka ei saa olla lähellä pohjavesien pintaa (muista tarkastaa asia).
Hauta vuorataan litteillä kivillä ja sitä lämmitetään nuotiolla n. 5 tuntia ennen ruoanpaistoa. Hanki n. 12 kpl kahdennyrkin kokoisia kiviä (naapurin kukkapenkistä?!). Nämä ovat ylälämpökiviä, jotka lämmitetään erikseen. Kun hauta on lämmitetty, siitä poistetaan hiillos (huom! vaarallinen tilanne, vain raavaille miehille) ja päälle ladotaan 5 cm tuoretta heinää, jonka päälle laitetaan lihapaketit (esim, folioon käärittyinä tai paistopusseissa). Ne eivät saa koskettaa toisiaan. Lihapakettien päälle laitetaan 10 cm tuoretta heinää, ylälämpökivet sekä vielä ohut kerros heinää. Lopuksi hauta peitetään 30 cm maakerroksella. Mikäli olosuhteet ovat hyvät, paisti kypsyy 4-5 tunnissa. Ei pidä hötkyillä, jos sataa - suojaa hauta. Rosvopaisti on parasta ylikypsänä. Kiitos Lambard! Herkullista.
Kotasavustettua lihaa.
Ensin hankitaan kota, jossa voi savustaa. Leikataan savustettavaksi haluttavat lihat viipaleiksi ja suolataan/marinoidaan. Lihat ripustetaan (hygieniapassin ohjeita noudattaen) reipeille parin metrin korkeuteen tulisijasta. Eli melkein kodan kattoon. Tulisijassa poltetaan vain lehtipuita, eli EI kuusta tai mäntyä ja kerrallaan vain 3-4 halkoa. Porsaan valmistumiseen menee n. kolme tuntia. Herkullista.
Halsterinieriää,
oi suurta herkkua (kuten aikaisemmatkin...). Ensin tehdään halsteri. Nieriä avataan ja sen sisälle laitetaan freesattuja kasviksia. (Freesatut kasvikset : pilko lantusta, porkkanasta, sipulista ja omenasta tikkuja, jotka kuullotat voin kanssa pannulla (laita joukkoon myös valkosipulia). Anna ainesten hieman kärähtää. Valmis.) Nieriä asetetaan halsteriin aina selkäpuoli alaspäin, etteivät kasvikset pääse valumaan tulisijaan. Halsterin kepit voi sitoa kiinni esim, jekku-tai viiksilangalla (ennen tämä toteutettiin vitsaksella.) Sitten vahditaan, ettei nieriä pala/jää raa'aksi. Nautitaan suurella halulla.
Jänistä padassa.
Hanki valurautapata (Dutch Oven- tyyppinen), jonka kannen päälle voi latoa tulisia hiiliä (katso kuva). Pupun eri osat siis vain kiehumaan pataan (joukkoon runsaasti voita). Hiiliä vaihdetaan välillä ja pidetään huoli, että ylä-ja alapuolella riittää lämpöä. Tämän ruoan jälkeen on hyvä käydä mahan viereen nukkumaan. Mitä lihavamman jäniksen saat, sitä mureampaa liha on.
Piimäjuustoa ja leipä, joka on valmistettu padassa samalla tyylillä kuin jänis.
HUOMIOITAVAA: ruokien valmistaminen vaatii aikaa, joten muista varata tarpeeksi ruoanlaitto ruokaa ettei nälkä pääse yllättämään, nuotioruoat ei ole tarkoitettu vain "miehekkäille miehille, jotka syövät vain lihaa", löytyy monia reseptejä, joita voi soveltaa kasvisruokavalioonkin, jänistä tulee riiputtaa sen lihan mureuttamiseksi, sen voi myös pakastaa, joka ajaa saman asian, älä murskaa sydämiä - paloittele ne, ja lisää osaksi lihakeittoa!
Hyvä Susanna!
VastaaPoistaKyllä nuo sun kuvat on OIKEASTI hienoja...!
VastaaPoista